|   2019  |   POČETNA  |   EN

Kultura

Odabrani finalisti nagrade Radoslav Putar

Samostalnom izložbom Tine Gverović prije nekoliko tjedana je završio svojevrsni 'godišnji ciklus' Nagrade Radoslav Putar, prošlogodišnja pobjednica u međuvremenu se po običaju preselila u žiri, a ovih dana izabrani su i novi finalisti, čime je službeno krenuo novi "Putar" za 2007. Središnji događaj bit će naravno zajednička izložba finalista koja će se drugu godinu zaredom održati u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici. Ima i nekih novosti vezanih uz osnivača i organizatora nagrade, Institut za suvremenu umjetnost koji je preselio u novu zgradu u Gundulićevoj, te je nedavno po prvi put krenuo i sa javnim programima u vlastitom prostoru. Ponovno počinje funkcionirati biblioteka, a oživljava se i izdavačka djelatnost. Nakon pauze u ovoj bi godini tako trebala izaći dva broja "Radionice", od kojih je jedan tematski, dok se monografska izdanja biblioteke "VAL" preusmjeravaju na elektronski medij, te se u tom obliku planira i objavljivanje dokumentacije o pojedinim umjetnicima.

Jedno od takvih izdanja trebalo bi se pojaviti već ove godine, najvjerojatnije nakon finalne izložbe, sa sadržajima kojima bi se prezentiralo prvih pet godina nagrade "Radoslav Putar". Taj prvi sažetak pokazat će, između ostaloga, da se model od 2002. nije bitno mijenjao. Janka Vukmir iz Instituta za suvremenu umjetnost reći će očekivano kako ta činjenica jasno govori da je model uspješan. No s druge strane, najavljuje i kako postoji plan da se u budućnosti korigiraju i neke slabosti, a one se prije svega odnose općenito na percepciju nagrade u javnosti. Smatra, naime, da se finalisti trebaju bolje vrednovati u javnosti, jer je ulazak u finale među svim prijavama koje pristignu i sam jako veliko priznanje. To se donekle može korigirati intenzivnijom suradnjom s medijima, što ne rješava problem u potpunosti, a namjera da se svim finalistima osigura neka vrsta u manjoj ili većoj mjeri simboličke satisfakcije dijelom je pak sputana nedostatkom sponzorstava. Organizacijski su se, međutim, neki pomaci ipak dogodili. Od ove godine Nagrada Radoslav Putar jedna je od osam uključenih u novoosnovanu europsku mrežu Young Visual Artists Awards, kojoj se uskoro priključuju još četiri članice. Mreža je osnovala i centar za razmjenu umjetnika, a zahvaljujući donacijama trenutno se radi na portalu na kojem će biti predstavljani finalisti nagrada svih osam zemalja - ukupno 260 umjetnika koji su u prijašnjim godinama sudjelovali u natjecanima.

Nagrada se ove godine dodjeljuje šesti put, a u drugi krug natjecanja ušlo je četvero umjetnika: Renata Poljak, Maja Marković, Ines Matijević i Vedran Perkov. Generacijski stariji umjetnici Perkov i Poljak, koja iza sebe već ima određen broj međunarodnih izlaganja, imena su nešto poznatija na sceni, dok je, primjerice, Maja Marković prvi zapažen samostalni nastup imala upravo prije nekoliko tjedana u Galeriji Proširenih medija. Međutim, umjetnička biografija, kako je iz godine u godinu već naglašavano, nema presudnu važnost, jer se ocjenjuje samo rad s kojim su se prijavili na natječaj, te su svi finalisti u ravnopravnoj poziciji.

Otkad je osnovana s željom da se mladim umjetnicima osigura trajna i sustavna mogućnost vrednovanja i natjecanja njihovog rada u okviru domaće scene, ali i da im pomogne u snalaženju u njihovoj karijeri, stalni dio protokola je i 15-minutni razgovor kandidata sa žirijem. Verbalno izlaganje o radu i radnom procesu, smatra Janka Vukmir, nije presudno, ali je izuzetno važno, pogotovo za mlade autore za koje predstavlja i svojevrstan 'obrazovni moment'. "Umjetnici kod nas ne uče predstavljati svoje radove, ne uče govoriti u javnosti, iako je nužno da moraju znati i sebi samima objasniti to što rade, kao i sam radni proces. Žiri u ovom slučaju zanima radni proces, a ne nužno interpretacija rada."

Ove godine u žiriranju, kaže Janka Vukmir, odlučujuća je bila razina 'novosti i hrabrosti u prijavama koje su pristigle'. U trenutnoj fazi umjetnici su predstavljeni s kratkim biografijama i temama koje su ih dosad zaokupljale. Ulazak u finale, drži Janka Vukmir, za njih bi trebao predstavljati jedan "zvjezdani trenutak". I sam ulazak u finale umjetnici često upisuju u radne biografije, što dovoljno govori o njegovom značenju, a velika se važnost pridaje i protokolu na samom otvorenju i dodjeli nagrade. "Šteta je što prečesto preskačemo sve te male protokele kojima umjetnicima možemo omogućiti da dobiju malo više pažnje. Na otvaranjima se često ne predstavlja umjetnika, nema govora, čime se preskače jedan moment pažnje koju umjetnik može dobiti u javnosti. Male stvari koje smo poslagali oko nagrade 'Radoslav Putar' tome pomažu".

Kao i u prethodnim izdanjima, pobjednik dobiva šestotjedni rezidencijalni boravak u International Studio and Curatorial Program u New Yorku, te samostalnu izložbu u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu. Tko će od četvero finalista pobjediti - Ines Matijević, Renata Poljak, Maja Marković ili Vedran Perkov - znat će se na otvaranju finalne izložbe 5. lipnja u Galeriji Galženica.

Radio 101, 02. 05. 2007.

NAGRADA  |   NATJEČAJ  |   UMJETNICI  |   ŽIRI  |   IZLOŽBE  |   TEKSTOVI  |   PARTNERI  |   YVAA  |   IZVORI  |          ©  2007.  powered by  
visit SCCA web pages
•  IMPRESSUM & PRAVILA KORIŠTENJA  •  KONTAKT  •  W3C CSS  •  W3C XHTML 1.0  •  DESIGN  •